vrijdag 9 januari 2015

Financiert het Kremlin anti-EU partijen?

De Duitse boulevardkrant Bild was onlangs de eerste die met de beschuldiging kwam dat Moskou anti-Europese partijen financieel zou ondersteunen. Bild wees daarbij naar de Duitse eurosceptische partij AfD, die door het Kremlin zou worden gefinancierd. Volgens Bild – dat bronnen bij de Duitse inlichtingendienst citeerde – zou Rusland goud voor minder dan de marktwaarde aan de AfD verkopen.

Daarbij zou gebruik worden gemaakt van tussenpersonen, waardoor de AfD er zelf geen weet van had. Deze tactiek was volgens Bild ook in lijn met de denkwijze van het Centrum voor Strategische Communicatie, een in Moskou gevestigde denktank die een strategisch stuk heeft uitgebracht over hoe de EU het beste kan worden ondermijnd.

De AfD ontkent onderwijl in de persoon van Bernd Lucke – AfD-oprichter en lid van het Europees Parlement – alle beschuldigingen: “We hebben geen aanwijzingen voor een Russische inmenging. Ik beschouw deze rapporten als onwaar.”
Toch duiken berichten over Russische financiële ondersteuning aan euro-kritische partijen steeds vaker op. Het Duitse weekblad Focus heeft het over Poetins strategie om de harde Europese sanctiepolitiek te doorbreken door de EU als geopolitieke speler te verzwakken. De Britse Guardian besteedt aandacht aan Nigel Farage, de leider van Britse anti-EU-partij UKIP, die openlijk zijn bewondering voor Vladimir Poetin uitspreekt, en ook The New York Times bericht over de geldstromen vanuit Rusland naar eurosceptischepartijen en maakt zich tevens zorgen om de steeds nauwere banden tussen Europa’s rechtervleugel en het Kremlin. Net als overigens het Duitse weekblad Der Spiegel.

Lees verder

Bron: HP/De Tijd

Geen opmerkingen: